Mere end 60 års kærlighed til guldsmedefaget

Historien om Tage Hansens Guldsmedie

Tage Hansens Guldsmedie er et familiedrevet guldsmedeværksted, der har eksisteret siden 1954. Vores familie har rødder i Grønland, og vi har har lavet grønlandske smykker siden 1960’erne. I dag har vi en stor portefølje af smykker inspireret af grønlandsk kultur og natur.

Sideløbende med den grønlandske kollektion har værkstedet har gennem tiden designet og lavet universelle smykker, hvor mange i dag dag er klassikere, der stadig efterspørges på grund af deres tidløse elegance.

Siden 2008 er værkstedet drevet af Anne-Birte Hansen, datter af guldsmedene Ali og Tage Hansen, og dermed anden generation på værkstedet. Når du ringer til os, kan du også være heldig at få Anne-Birtes mor Ali (Aliqaaraq) i røret eller datter Ivalu, som er ved at uddanne sig til guldsmed. Også vores datter Naaja er udlært guldsmed og bidrager til værkstedets kreativitet.

Produktionen består af fremstilling af unikasmykker og mindre serieproduktioner, som alt sammen laves på eget værksted. Mest kendt er smykkerne, der henter sin inspiration fra den grønlandske motivverden og som er kernen i værkstedets produktion.

Guldsmed Tage Hansen

I sommeren 2022 oplevede vi den store sorg, at Tage Hansen, værkstedets grundlægger og familiens patriark, gik bort. Han nåede sin 93-års fødselsdag, og var stadig fuld af ideer og spændende projekter til det sidste. Det gode og lange værkstedsfællesskab mellem flere generationer, garanterer firmaets beståen, og vi glæder os til at berige verden med smykker i fremtiden.

Historien om Tage Hansens Guldsmedie er historien om et livslangt kærlighedsforhold til guldsmedefaget og ikke mindst Grønland, som blev bestemmende for hans liv og virke.

Tage Hansen, eller helt korrekt: Jens Tage Hansen, blev født i 1929 i Kirke Hyllinge som søn af gårdejer Hans Hansen og hustru Gudrun Nielsen.

Efter højskoleophold og en meget kort karriere som tømrerlærling, kom han som 17-årig i lære hos guldsmed Henry Andersen i Roskilde. Da han fik svendebrev i 1950, blev han samtidig tildelt sølvmedalje af Haandværkerforeningen – den højeste udmærkelse, der dengang tildeltes en svendeprøve. Efter ansættelser hos guldsmed Martin Rasmussen i Kronprinsensgade og A. Dragsted i Bredgade, startede han selvstændig virksomhed i 1954 med adresse i Ole Suhrs Gade i København. Mesterstemplet, som stadig anvendes i dag, bærer hans initialer ”JTH”.

Tage Hansen og Grønland

Tage Hansens interesse for Grønland opstod allerede i barndommen. Hans morfars søster blev gift med botanikeren Morten Porsild, grundlæggeren af Arktisk Station i Qeqertarsuaq (Disko) i 1906. Morten Porsild blev gift ind i en gammel tømrerslægt på Stevns, og de første bygninger til Arktisk Station blev bygget som samlesæt på svigerfaderens tømrerværksted i Sigerslev.
Familien i Grønland skrev mange breve hjem, og Tage Hansens mor havde en omfattende korrespondance med sin kusine Asta Irmelin (Tulle) og fasteren Johanne i Grønland. Den lille Tage fik lov at få de spændende frimærker, og sammen med de mange historier, der levede i familien, gav det næring til en lille drengs fantasier.
Den Grønlandske fascination var stadig intakt, da Tage Hansen begyndte sin karriere som guldsmed. Med inspiration fra Grønlands natur, fauna og folkeliv blev det til en række modeller, der især blev solgt til Grønlandske Handel i København. Foto: Arktisk Station på Disko, som nybygget. Billedet er fra Tages mors fotoalbum.

Aliqaaraq

I 1960 kom Thulemanden til verden på værkstedet, og siden fik serien af grønlandske smykker en ekstra dimension, da Tage Hansen mødte Amalie Emma Kristine Mikkelsen / Aliqaaraq, som nogle år forinden var kommet til Danmark fra Qaqortoq / Julianehåb som pige i huset og siden sygeplejestuderende i Roskilde.

Amalie Emma Kristine, blandt venner kaldet “Ali”, og Tage blev gift i 1964, og sammen opbyggede de en virksomhed, hvor udviklingen af smykker for alvor fik fart på. Kunstnere som Gitz-Johansen, brødrene Jens og Peter Rosing samt flere andre, har bidraget med flere modeller, og serien er i dag omfattende, og nye modeller kommer stadig til.

Selvom Ali er årgang 1942 er det svært at slippe faget, og hun hjælper gerne til, hvis ordrerne skal være hurtigt færdige.

Anne-Birte, uddannet 1986.

Naaja, uddannet 2020.

Ivalu, udlært i 2025.